Iğdır Üniversitesi

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

IĞDIR ÜNİVERSİTESİNDE YÜZÜNCÜ YILINDA BİRİNCİ DÜNYA HARBİ KONULU PANEL DÜZENLENDİ

IĞDIR ÜNİVERSİTESİ’NDE “100. YILINDA BİRİNCİ DÜNYA HARBİ” KONULU PANEL DÜZENLENDİ

Iğdır Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından “100. Yılında Birinci Dünya Harbi” konulu panel düzenlendi. Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ömür Hakan Kuzu’nun başkanlığında gerçekleşen panele konuşmacı olarak Iğdır Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Recep Murat Geçikli, Yrd. Doç.Dr. Erol Akcan, Yrd. Doç.Dr. Ferda Zambak ve Yrd. Doç. Dr. M. Selman Kobanoğlu katıldı.

Iğdır Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Başar’ın da katıldığı Panel’e,Öğretim Üyeleri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Yrd. Doç. Dr. Erol Akcan “Büyük Güçler ve Osmanlı Devleti” konulu konuşmasında, ülkemiz coğrafyasının önemini, sömürülen devletler ve sömürgeci devletler başlığı altında ele alarak Osmanlı Devletinin bu savaştaki rolünü ve İttihat ve Terakki hükümetinin kimi yanlış kararlarının savaşın gidişatını ne denli etkilediğine vurgu yaptı.

“Çanakkale Savaşı ve Türk ve Dünya Tarihi Açısından Önemi” başlıklı konuşmasında Yrd. Doç. Dr. Recep Murat Geçikli Çanakkale Cephesi’nin askeri ve siyasi sonuçları hakkında bilgi verdi.

Yrd. Doç. Dr. M. Selman Kobanoğlu “ Savaş Ekonomisi” ile ilgili bilgi vererek savaş dönemi öncesinde Osmanlı devletinin içinde borçlanma sarmalına değindi. 1914 – 1918 yılları arasındaki karaborsacılığa ve buna bağlı olarak oluşan fiyat artışlarına da değinen KOBANOĞLU, aynı dönemde Alman ekonomisi hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu.

Son panelist Yrd. Doç. Dr. Ferda Zambak ise “Propaganda ve Güdülü Edebiyat” konulu konuşmasında Avrupa savaş edebiyatı, hükümetlerin basın ve edebiyat üzerindeki sansür politikalarıyla ilgili olarak çok önemli bilgileri paylaştı. Döneme ait edebi eserlerden örneklere de değinen Sayın ZAMBAK, dönem yöneticilerinin savaşa dair başarılı ve sistematik bir propaganda yürütemediklerini dile getirdi.

Program, yapılan konuşmalardan sonra soru cevap bölümüyle devam etti. Yaklaşık 2 saat süren panel, konuşmacılara katılım belgesi verilmesiyle sona erdi.

İndir