Dr. Öğr. Üyesi Elmas, Jeotermal Sıcak Su Kaynakları Projesinin Detaylarını Paylaştı

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas, Iğdır Üniversitesi tarafından yürütülen “Ağrı ili,  Diyadin ilçesi,  Yenilenebilir Enerji Nitelikli Jeotermal Sıcak Su Kaynakları Kullanılarak Elektrik Enerjisi Elde Edebilme Çalışmaları Projesi” hakkında bilgiler verdi.

‘Proje Üniversitemiz Rehberliğinde Yapılacak’

Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas, konuyla alakalı yaptığı açıklamada, ”Bu proje ile,  Ağrı ili Diyadin İlçesi Mollakara Köyü Bölgesi için jeotermal sıcak su kaynakları kullanılarak bir elektrik enerjisi üretim santrali projesi yapılması düşünülüyor. Toplam 1.274 km² yüzölçüme sahip Diyadin ilçesine bağlı Mollakara Köyü, Ağrı iline 65 km, Diyadin ilçesine 5 km uzaklıkta. İklimi,  karasal iklim etki alanı içerisinde. Bölge son derece geniş bir alanda jeotermal sıcak su kaynaklarına sahip. Iğdır Üniversitesi tarafından Mollakara Köyü’nde üzerinde çalışma yapılan saha 400 hektar alana sahip ruhsatlı bir jeotermal sıcak su bölgesi. Önceki yıllarda MTA Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Ağrı-Diyadin-Çermik civarı Jeotermal Enerji aramaları projeleri kapsamında ruhsat alanı koordinatları belirli sahada detay jeoloji etüt çalışmaları yapılmıştır. Ruhsat alanında yapılmış jeolojik ve jeofizik çalışmalardan (gerekmesi halinde ilave etütler yapılarak) elde edilecek verilerin yorumlanması sonucu belirlenecek lokasyonlarda açılacak sondajlardan, doğal çıkış değerlerinden daha yüksek sıcaklık ve debide akışkan elde edilebilecek” dedi.

Prof. Dr. Alma; ‘Ülke Geneli Açısından Son Derece Faydalı Olacak’

Söz konusu yapılacak olan proje hakkında açıklamalarda bulunan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ise, “Enerji hesaplamalarından anlaşıldığı üzere teorik sistem verimleri aynı kalsa da enerji üretimi için kullanılacak jeotermal su sıcaklığı arttıkça gerçek verim değeri artmakta. Teorik verim değerine gittikçe yaklaşmaktadır ve bir noktada bu değeri yakalayabilmektedir.  Böylelikle, kurulacak elektrik enerjisi üretim sistemi ile elde edilecek net güç değeri de artırılabilmekte.  Ağrı ili Diyadin İlçesi Mollakara Köyü Bölgesi için kurulması düşünülen bir elektrik enerjisi üretim santrali projesine ait olmak üzere,   teknik ve ekonomik yönleri ile ele alınacak bir fizibilite etüdünün olumlu sonuçlandırılabilmesi için yaklaşık 1500 metre derinliklerdeki jeotermal sıcak su rezervuarına ait sıcaklık, debi ve basınç değerlerinin kullanılmasının uygun olduğu öngörülmektedir. Yenilenebilir enerji sınıfındaki jeotermal sıcak su kaynaklı böyle bir enerji santralinin kurulması ve sonrasında yaygınlaştırılması hem bölge ve hem de ülke geneli açısından son derece faydalı olacak, ayrıca ekonomik yönden de büyük katkılar sağlayacaktır”  şeklinde konuştu.

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma projeye katkılarından dolayı Dr. Öğr. Üyesi Emin Taner Elmas  ve Teknik Bilimler M.Y.O. Müdürü  Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Öcal’a teşekkürlerini iletti.

• Yayımlama Tarihi: 24 Eylül, 2020