Iğdır Üniversitesi Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşüne Katıldı

Sarıkamış Harekâtı esnasında Allahuekber Dağları’nda şehit düşen 90 bin Mehmetçik için düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü, “Asımın Nesli Asrın Yürüyüşünde” sloganı ile Sarıkamış’ta gerçekleştirildi. Anma yürüyüşüne katılan öğrencilerimiz, Üniversitemiz Karaağaç Kampüsü’nde toplanarak Sarıkamış’a doğru yola çıktı. Yoğun bir katılımın gerçekleştiği yürüyüşte öğrenciler duygusal anlar yaşadı. Sarıkamış Şehitler Anıtı’nda verilen mola sonrası şehitler için dualar edildi. Ayrıca anma yürüyüşü öncesi üniversitemiz öğrencilerine atkı, bere ve eldiven dağıtıldı.

Kars Sarıkamış’ta bir araya gelen binlerce vatandaş gibi Iğdır Üniversitesi öğrencileri de, Sarıkamış Harekâtı sırasında vatan uğruna donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçiği anmak için yürüyüşün başlangıç noktası olan Kızılçubuk mevkiinde toplandı.

Anma töreninde yapılan Kur’an-ı Kerim tilavetinden sonra Iğdır Üniversitesi öğrencileri de programa katılan vatandaşlarla birlikte dua etti. Düzenlenen programa; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eşi Hamdiye Soylu Hanımefendi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kars Valisi Türker Öksüz ve eşi Meral Öksüz Hanımefendi, 65 Dönem UDH Bakanı Kars Milletvekili Ahmet Arslan, TBMM Tarım ve Köy İşleri Komisyon Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Erzurum Bölge Jandarma Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaş, Ardahan Valisi Mustafa Masatlı, Iğdır Valisi Enver Ünlü, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Bakanlıklardan çok sayıda bürokrat, sivil toplum kuruluşları, şehit ve gazi aileleri ile binlerce vatandaş katıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu törende yaptığı konuşmasında, şehitlerin bıraktığı emanetin ne olduğunu bilen bir millet olduklarını belirterek: “Biz kolay millet olmadık, büyük bir millet olduk. Dinimiz, inancımız, geleneğimiz, göreneğimizle Çanakkale'mizle, Kut'ül Amare’miz ile 15 Temmuz’umuz ile Kurban ve Ramazan bayramlarında ezan okunurken her birimiz saf tutarak Kabe-i Muazzam’ayım hedef alarak büyük bir millet olduk. Fukaranın yanında olarak sadece 780 bin kilometre kareden oluşan ülkesini ve sorumluluğunu bilen bir millet değil, bütün dünyaya haksızlığı haykıran bir millet olduk. Biz bugün insansız hava aracı üreten, Hür Kuş’u üreten millet olduk. Atak helikopteri üreten millet olduk. Dünyada haksızlıklara feryat eden, söz söyleyen, Allah'ın izniyle daha güçlü olarak dünyada sözü hüküm haline gelen bir millet olduk, olacağız inşallah” şeklinde konuştu.

Sarıkamış Harekâtı anma yürüyüşüne katılan Rektörü Alma da yaptığı kısa açıklamada hiçbir cümlenin o günün şartlarında vatan evlatlarının yaptığı fedakârlığı anlatamayacağını ifade etti. Rektör Alma “Allahuekber Dağları’nın -50 dereceyi bulan soğuğunda donarak şehadete yürüyen Mehmetçikler, bu toprakların nasıl vatan olduğunu gösteren ölümsüz bir destanın yiğitleri olarak tarihteki yerlerini aldılar. Kefenleri kar olan şehitlerimizin Türk milletinin gönlündeki yeri her zaman derin olup, emanet ettikleri miras en kıymetlimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, 22 Aralık 1914- 05 Ocak 1915 tarihleri arasında gerçekleşen Sarıkamış Harekatı’nın 104. Yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, canları ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

Program, protokol konuşmalarının ardından sona erdi.

• Yayımlama Tarihi: 07 Ocak,2019