Öğr. Gör. Sözer Akyıldırım Uluslararası Afrika Konferansında Online Sunum Yaptı

Iğdır Üniversitesi Iğdır Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Sözer Akyıldırım, Uluslararası Afrika Bilim, Teknoloji ve Sosyal Bilimlerde Güncel Çalışmalar Konferansına katıldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde 6-7 Temmuz 2020 tarihlerinde düzenlenen konferansa, Öğr. Gör. Akyıldırım telekonferans yöntemiyle katıldı. İngilizce, Zuluca, Fransızca, Arapça ve Türkçe dillerinde sunumların yapıldığı konferansta, Öğr. Gör. Akyıldırım da “19.Yüzyıldan 21.Yüzyıla: Dağlık Karabağ Sorunu ve Hocalı Katliamı Üzerine Bir Çalışma” başlıklı bir sunum yaptı.

“Azerbaycan toprakları adeta Ermenilere peşkeş çekilmiştir”

Öğr. Gör. Akyıldırım, yaptığı sunumda; “19.yüzyılda Kafkaslarda başlayan Rus yayılmacılığının amacı, sıcak denizlere inme stratejisi üzerine kurulmuştur. Çar I. Petro döneminde başlayan bu politika, Çariçe Katerina ve I. Nikola’ya kadar devam etmiştir. Kafkaslarda demografik yapı değiştirilmiş, Azerbaycan toprakları adeta Ermenilere peşkeş çekilmiştir. Dağlık Karabağ’ın işgali ve Hocalı katliamları, Rus yayılmacı siyasetinin bir sonucu olmuş; bölgede yaşayan Azerbaycan Türkleri ,binlerce yıllık topraklarından sürülmüştür. Hocalı katliamında 613 can hunharca katledilirken, Batılı ülkelerden doğru dürüst bir tepki gelmemiştir.” şeklinde konuştu.

• Yayımlama Tarihi: 10 Temmuz, 2020