Rektör Vekili Kerimli, Dünya Kadınlar Günü Münasebetiyle Düzenlenen Programa Katıldı

Iğdır Valiliği koordinesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve KADEM’in işbirliğiyle “8 Mart Dünya Kadınlar Günü Programı” düzenlendi.

Programa Iğdır Valisi Enver Ünlü, eşi Sema Ünlü, Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, Iğdır Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Genber Kerimli, Vali Yardımcısı Halit Benek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Adem Safa, KADEM Başkanı Hayrunnisa Bakkıran, kurum müdürleri, protokol üyeleri ve çok sayıda bayan vatandaşımız katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, konuşmaların yapılması, şiir okunması, kısa film gösterimi, hediye takdimi ve magnet dağıtımı ile devam ederek Iğdırlı kadınlarımızın hazırlamış olduğu El Emeği Ürünleri Sergisinin gezilmesi ile sona erdi.

Iğdır Valisi Enver Ünlü programda bir konuşma yaptı. Ünlü konuşmasında; “Tüm dünyada kadınların hak ve eşitlik istemlerini vurguladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe kaynaklık eden olay, New York’ta gerçekleşmiştir. Newyork’lu dokuma işçisi kadınların daha insanca bir yaşam isteyerek, eşitsizliklere ve ayrımcılığa karşı sürdürdüğü mücadele ile başlayan süreçte 8 Mart, tüm dünya kadınlarının, kutladığı uluslararası bir güne dönüşmüştür. Ülkemizde de 8 Mart “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Bugün, dünyanın pek çok ülkesinde kadınların toplumsal sorunları, çeşitli etkinliklerle dile getirilmekte ve bunların çözüm yolları üzerinde durulmaktadır. Geleneksel Türk toplumunda kadın daima, batı ve doğudaki diğer örneklerine göre oldukça ileri sayılabilecek bir konumda bulunmuştur. Orhun abidelerindeki ifadelerden eski Türk Devletlerinin yönetimine kadar bunun birçok örneğini görmek mümkündür. Tarih boyunca Türk kadını hayatın her safhasında erkeklerin yanında her türlü sorumlulukları paylaşmış, özellikle Kurtuluş Savaşı’nda, mücadelenin her döneminde bu kutsal savaşa destek vermiştir. Kurtuluş savaşında düşman işgaline karşı ülkesini, canını ortaya koyarak koruyan, cepheye top ve mermi yetiştiren Anadolu kadını, adını dünya tarihine kahramanlığıyla, cesareti ile fedakârlığıyla yazdırmıştır. Kocası cephede, kendisi henüz 20 yaşında bir gelinken, kardeşini henüz şehit vermişken, 3 aylık bebeğini geride bırakıp Aziziye Tabya’sını savunmaya koşan Nene Hatun, halkı işgallere karşı durmaya davet eden etkileyici konuşmalarıyla bizzat Anadolu’ya çıkan Halide Edip, Halide Onbaşı, ömrü cephelerde savaşan babasının yanında geçen, henüz 12 yaşında onbaşı rütbesini alan Nezahat Onbaşı, kar yağarken cepheye götürdüğü top mermileri ıslanmasın diye üzerindeki paltosunu örten ve kundaktaki bebesinin üzerine uzanarak soğuktan şehit olan Şerife Bacı ve daha niceleri… Bugün bu büyük kadınları da hürmetle anıyor, asla unutmayacağımız aziz hatıraları karşısında sevgi ve saygıyla eğiliyorum.” dedi.

Program, protokol konuşmalarının ardından  Üniversitemiz Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan halı kilim atölyesi usta öğreticileri tarafından yapılan sergilerin gezilmesiyle son buldu.

• Yayımlama Tarihi: 08 Mart,2019