Üniversitemiz Ulusal Basında Yer Aldı

Üniversitemizin yürüttüğü çalışma kapsamında, Tuzluca ilçesindeki tuz dağından elde edilen kaya tuzu çalışmaları Anadolu Ajansında “Doğu'nun Sembolleri Kaya Tuzu İle Dünyaya Tanıtılıyor” haberi ile yer aldı.

Doğu Anadolu'nun tuz ihtiyacının karşılandığı Iğdır'da çıkarılan kaya tuzundan yapılan Ağrı Dağı, Nuh'un gemisi, leylek, al elma ve kayısı gibi yörenin sembollerine ilişkin maketler, dünyaya pazarlanarak yörenin tanıtımına katkı sağlıyor. Iğdır Üniversitesinin yürüttüğü çalışma kapsamında, Tuzluca ilçesindeki tuz dağından elde edilen kaya tuzu, bulunduğu yerden alınıp Iğdır Üniversitesi yerleşkesine taşınıyor.

Kaya tuzu burada kurulan Tuz Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde, üniversitenin Güzel Sanatlar Fakültesi hocaları ve öğrencilerce Iğdır başta olmak üzere yörenin simgesel değerlerine benzer şekilde oyularak farklı şehirlere ve yurt dışına hediyelik eşya olarak gönderiliyor.

Bölgenin tanıtımına katkı sunan yörenin sembollerinden Ağrı Dağı, Nuh'un Gemisi, leylek, al elma ve kayısı şekillerinde tasarlanan, kaya tuzundan üretilen gece lambası ve hediyelik eşyalar ilgi çekiyor.

Iğdır Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Türk El Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Cavit Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır Üniversitesi Tuz Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde başlattıkları çalışmanın yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Kaya tuzunun sağlığa faydalı olduğuna inanıldığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Polat, "Tuzun yaydığı negatif iyonlarla insanların stresini aldığına inanılıyor. Ayrıca kaya tuzunun nefes darlığı, solunum yolları rahatsızlığı olan kişilere de iyi geldiği biliniyor. Kaya tuzu özellikle bulunduğu ortamda kötü havayı çekip temiz hava verme özelliğine sahip olduğu için sağlığa yararlı." dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Polat, yaptıkları hediyelik ürünlere estetiklik katmak için yörenin değerlerini kaya tuzuna işlediklerini aktararak "Gelen siparişleri ustalarımız ellerinde şekillendirerek farklı ürünler ortaya çıkarıyor. Özellikle bu bölgede meşhur olan al elma, leylek, kayısı gibi yörenin sembollerini kullanarak bu tür çalışmalar yapıyoruz." diye konuştu.

Haberle ilgili videoya aşağıdaki linki tılayarak ulaşabilirsiniz.

• Yayımlama Tarihi: 04 Aralık,2018