Üniversitemizde Düzenlenen "Medeniyetimizin Kodları" Konulu Konferans Yoğun İlgi Gördü

Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü konferans salonunda, Genç Mütefekkir topluluğu tarafından “Medeniyetimizin Kodları” konulu konferans düzenlendi.

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Şadi Eren’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler yoğun ilgi gösterdi.

Prof. Dr. Eren; “İnsanlık Tarihi Bize Geçmişimizi ve Geleceğimizi Gösteren Bir Aynadır”

“Medeniyetimiz Kodları” konferansında, binlerce yıllık insanlık tarihinin bizlere geçmişimizi gösteren ve geleceğimize ışık tutan bir ayna olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şadi Eren, o aynada geçmişimizi görme imkanımızın olduğunu ve bundan yola çıkarak geleceğimize hazırlandığımızı belirtti. “Tarih, olayların ardarda sıralanışı olmadığı gibi, tarih yazmak da sadece olayları anlatmak değildir” şeklinde konuşan Prof. Dr. Eren, tarihte olaylar silsilesi ve olaylar felsefesi olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “Olaylar silsilesinde belli bir mekân ve belli bir zaman içinde meydana gelen olaylar ardarda/kronolojik olarak zikredilir. Olaylar felsefesinde ise bu olayların sebep ve sonuçları üzerinde durulur, değerlendirmeler yapılır. Tarihin hem büyük harfleri vardır, hem de küçük harfleri... Bir de satır araları vardır. Bu satır aralarında çok önemli mesajlar verilir. Olayların dilini çözebilenler, bu satır arası mesajları bir kitabı okur gibi okurlar, isabetli değerlendirmeler yaparlar.

“Kendi medeniyet elbisemizi giyme zamanıdır”

Uzun asırlar medeniyet maratonunda önde idik, üç yüz yıldan bu yana ise durakladık, geri kaldık. “Bu yarışta yaya kalmışız, bir varlık gösterememişiz” deyip eziklik hissetmenin, başımızı öne eğmenin bir manası yoktur. Çünkü göğsümüzü kabartacak şanlı bir medeniyet geçmişimiz vardır. Şimdi tekrar coşmak ve koşmak, Batı’nın bize giydirmeye çalıştığı medeniyet elbisesini çıkarıp kendi medeniyet elbisemizi giyme zamanıdır. “Tarih olmamız” için dışta düşmanların ve içte hainlerin amansızca çalıştığı bir hengâmede bize düşen görev hem tarih okumak, hem de “tarih yazmaktır.”

“Şanlı bir tarihin var, lekesiz ve beyaz, Daha fazla gecikme onu yeniden yaz”  diyen Prof. Dr. Şadi Eren’in konuşması büyük beğeni topladı.

Konferans, öğrencilere kitap hediye edilmesinin ardından sona erdi.

• Yayımlama Tarihi: 30 Kasım,2018