Yeni Bir Arkeoloji Dergisi Yayın Hayatına Başlıyor

Akademik ve bilimsel çalışmalarla bölge üniversiteleri arasında isminden sıkça söz ettiren Iğdır Üniversitesi bünyesinde yeni bir Arkeoloji Dergisi yayın hayatına başlıyor. Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde yayın hayatına başlayacak olan “ARAS, Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi (Aras, Turkish Journal of Ancient Near Eastern Studies)” ismi ile okuyucularla buluşacak.

Yılda 1 sayı olarak basılması planlanan “ARAS, Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi”, Prehistorik dönemlerden Demir Çağı’nın sonuna kadar devam eden arkeolojik çalışmaların yayınlanacağı yeni bir akademik platform olmayı hedefliyor. Bununla birlikte Türkiye ile kültürel ilişki içerisinde olan Güney Kafkasya, Kuzeybatı İran ve Kuzey Mezopotamya’da gerçekleştirilen arkeolojik kazı ve araştırmaların da yayınlanacağı dergide uluslararası bir platform kurulması amaçlanıyor.

“ARAS, Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi” Arkeoloji alanında isminden söz ettirecek

Yakında yayın hayatına başlayacak Arkeoloji Dergisi ile açıklamalarda bulunan Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümden Dr. Öğr. Üyesi Bilcan Gökce ve Dr. Öğr. Üyesi Rıfat Kuvanç derginin isminin öncelikle Iğdır ilinin de yer aldığı geniş bir kültürel bölgeyi kapsayan ve Aras Nehri’nin içinden aktığı bir coğrafyayı temsil etmesi açısından “ARAS” olarak seçildiğini vurgulayarak, “Bilindiği üzere ülkemiz sınırları içerisinde Bingöl Dağları’ndan doğan Aras Nehri; sırasıyla Erzurum, Kars ve Iğdır illerinden geçtikten sonra ülkemiz sınırları dışında Hazar Denizi’ne dökülüyor. Oldukça geniş ve bereketli bir alana sahip Aras Havzası’nda yapılan araştırmalar bölgenin Prehistorik dönemlerden itibaren yerleşim gördüğünü ortaya koymuştur. Kalkolitik ve Tunç Çağlarına ait merkezlerin varlığı kültürel sürekliliği ortaya koymuş ve Demir Çağında Van Gölü Havzası’nda kurulan Urartu Krallığı’nın egemenlik alanına girmiştir. Sadece ülkemizin değil Yakın Doğu’nun da çatısı olarak adlandırılan görkemli Ağrı Dağı’nı da bünyesinde barındıran Aras Havzası; Güney Kafkasya, İran ve Anadolu arasındaki kültürel ilişkilerin merkezinde yer alan ve tarih boyunca önemini koruyan bir bölge olmuştur.” dedi.

Ayrıca, arkeolojik araştırmaların tarihçesinin 20. Yüzyılın başlarına kadar gittiğini ve arkeoloji konusunda yapılan çalışmaların yayınlandığı süreli yayınların az olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Gökce ve Dr. Öğr. Üyesi Rıfat Kuvanç üniversitemiz bünyesinde yayın hayatına başlayacak olan “ARAS, Türkiye Eski Yakın Doğu Araştırmaları Dergisi” ile bu açığı kapatmak istediklerini ifade etti.

• Yayımlama Tarihi: 26 Kasım,2018