Batılıların Ararat, Ermenilerin Massis ya da Massis Ljarn (ljarn dağ demek), Türklerin Aghri Dagh, İranlıların Koh i Nuh, Arapların El-Haris adını verdikleri Ağrı Dağı’yla yolu 13.yüzyılın ortalarından sonra yolu kesişen Marco Polo, Ağrı Dağı’nı “yaz mevsiminde bile zirvesinde kar örtüsünün bulunmasından dolayı tırmanılamaz” diye tasvir etmiştir. Tarih boyunca Ağrı Dağı’na yapılan zirve tırmanışları her zaman sonuçsuz kalmıştır. Fakat, bilimsel dağcılığın kurucusu ve doğa bilimci Dr.Friedrich W. Parrot, 27 Eylül 1829 tarihinde Ağrı Dağı’na çıkarak, “Ağrı Dağı fatihi” unvanını almayı fazlasıyla hak etmiştir.

Parrot, 1810’larda Kafkasya’da (Kazbek) araştırmalar yaparken ilk defa Ağrı Dağı’na karşı merakı ve ilgisi artmış, ancak o yıllarda bölgede süren savaşlar nedeniyle Ağrı Dağı’na tırmanma planını uzun süre ertelemek zorunda kalmıştı. 1828 yılında Türkmençay Antlaşmasıyla Ağrı Dağı’nın Rus hâkimiyeti altına girmesiyle birlikte, Parrot arzu ettiği tırmanma planını gerçekleştirme şansını yakalamıştır. O yıllarda Dorpat Üniversitesinde çalışan Parrot, Rus destekli seferle Ağrı Dağı zirvesine üçüncü girişiminde tırmanabilmiştir. Parrot, Ağrı Dağı’na yönelik keşif gözlemlerini ve notlarını Reise zum Ararat adlı kitapta toplamıştır. Almanca yazılan bu kitap, daha sonra W.D. Cooley tarafından Journey to Ararat  ismiyle 1846 yılında İngilizce’ye çevrilmiştir.

Ağrı Dağı, farklı kimselere farklı zamanlarda farklı şeyler ifade etse de, bu dağ hakkındaki eski ve giderilemez merak, Parrot’un zirveye tırmanışından çok sonra bile bizi Ağrı Dağı’na çekmeye devam etmektedir. Biz de, dönemin koşulları içerisinde hiç kimsenin gidemediği yerlere giden cesur kaşifleri hatırlatan Parrot’un izinden giderek, onun zirveye tırmanışının 189’uncu yıldönümünde Ağrı Dağı Araştırma ve Uygulama Merkezi müdürü Dr. Adem YULU, Bingöl Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nde görevli Arş.Gör Mustafa UTLU ve Yeşilay Iğdır Şubesi müdürü Adem ÇAKMAK olarak Ağrı Dağı zirvesine çıkarak Parrot’u ve onunla birlikte çıkan 5 yardımcısını anmış olduk.

Fotoğraf
  • img-5253.JPG