Iğdır Üniversitesi Melekli Çiftliğinde Doğal Yöntemlerle Meyve Kurutuluyor

Iğdır Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürlüğü Melekli Tarımsal Araştırma İstasyonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. M. Hakkı Alma’nın girişimleri ile kurulan 3 adet 500 m2’lik serada, bilimsel çalışmalar ve bitkisel üretimin yanı sıra alternatif amaçlarla da kullanılmaya başlandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Merkez Müdürü Dr. Eren Özden, dünyada ve ülkemizde kurutulmuş meyve ve sebzelere gün geçtikçe ilginin arttığını söyleyerek, "Iğdır ovasının bölgede hem ekolojik olarak yüksek sıcaklık ve ışıklanma süresine sahip olduğunu hem de yetiştirilen ürün çeşitliği çok fazladır. Melekli istasyonumuzda sera içindeki yüksek sıcaklıktan ve havalandırma sisteminden yararlanarak hem temiz hem de lezzetini muhafaza edebilen ürünler elde etmeyi amaçlayarak çalışmaya başladık. Çiftliğimizde bulunan elma, armut ve kayısıları bu yöntemle hem çok daha kısa sürede kurutabiliyoruz hem de kapalı alanda olmasından dolayı çevre şartlarından ve kuş, köpek gibi canlıların verebileceği zararlardan muhafaza edebiliyoruz. Çalışmanın nihai amacının bölgede bulunan meyve ve sebzelerde alternatif ürün çeşitliliğini artırmak. Bunun yanında da bölge üretici ve müteşebbislerine rol model olmak yolunda sorumluyuz.  Bu tür çalışmaların her geçen gün artarak devam edecektir" diye aktardı.

IÜ Haber Merkezi

  • Yayımlama Tarihi: 08 Ekim, 2020
  • Görüntülenme Sayısı: 350
Yazdır: