Rektör Prof. Dr. Alma TÜBA ‘Doğal Gaz Çalıştayı ve Paneli’ne Katıldı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Enerji Çalışma Grubu tarafından 8-9 Ekim tarihlerinde düzenlenen "Doğal Gaz Çalıştayı ve Paneli" zoom üzerinden gerçekleştirildi. Toplantıya TÜBA Asil Üyesi Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’da katılım gösterdi.

TÜBA Üyelerinin de yer aldığı Çalıştay ve Panelde; 30'u aşkın bilim insanı “Türkiye’nin Ekonomi Güvenliğinde Enerjinin Rolü”nden "Dünya’da ve Türkiye’de Doğal Gaz Politikaları, Stratejileri ve Teknik Boyutlar" gibi konular gündeme geldi. Ayrıca "Doğal Gaz Yatırımları, Gelecek Projeksiyonları ve Öneriler" ile  "TANAP Boru Hattı Kontrol ve Elektronik Güvenlik Sistemleri “ne kadar şimdiye kadar değinilmemiş pek çok konu başlığı tartışıldı.

Prof. Dr. Şeker; “Ülkemizde multidisipliner alanda yetişmiş insan sayısında sorun var”

TÜBA Başkanı Prof. Muzaffer Şeker, Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Türkiye’de multidisipliner çalışmalarla yetişmiş insan konusunda sorun yaşadığı yönünde tespitte bulunarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Şeker, “Çalıştayın multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleşmesine özellikle dikkat edildi. Ayrıca sonuçlarda titiz bir şekilde ilgililerle paylaşılacak. Enerji alanında hibrit yapılar ve diğer enerji katkılarıyla maksimum fayda sağlayabileceğimiz bir politika geliştirmeliyiz. Bu ekosistemi nitelikli insanlarla uzun vadeye yaymalıyız. Türkiye kendi alanında uzmanlar yetiştirmesine karşın multidisipliner çalışmalarla yetişmiş insan konusunda sorun yaşıyor. Bu bir kültürel sorun. Biz bu konuda bencillikleri bir tarafa bırakıp nitelikli insan yetiştirme konusunda çaba göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

Rektör Prof. Dr. Alma, enerji konusunun önemine değindi

"Doğal Gaz Çalıştayı ve Paneli"nde ilk oturumun başkanlığını TÜBA Asli Üyesi ve Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma üstlendi. Rektör Alma konuşmasında Smoothlar hublar konusunda network alanında tıpkı Avrupa gibi merkez olma yolunda ilerlemeye devam ettiklerinin mesajını vererek, “Enerji sektörü için Türkiye’de birçok tuz mağarası var. İleriki dönemlerde bunları da enerji piyasasına katacağız. Bu konular ile ilgili TÜBA olarak daha önce enerji ile ilgili birçok çalıştaylar yaptık. En son olarak Doğu Akdeniz de bulunan 300 milyon metreküp doğalgaz söz konusu. Bu doğalgaz üzerindeki hatların önemini bilmeliyiz” diyerek konunun önemine değindi.

• Yayımlama Tarihi: 10 Ekim, 2020