Üniversitemiz Şifa ve Lezzet Kaynağı Kekik Yağını Bölge Ekonomisine Kazandırdı!

Ağrı Dağı eteklerinde yetişen şifa ve lezzet kaynağı kekik, Üniversitemizde yürütülen çalışmalarla aromatik kekik yağına dönüştürülerek bölge ekonomisine kazandırıldı.

“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Üniversitemiz, bölgesel kalkınmaya katkı sunmak adına lavanta yağı, çörekotu yağı, lavanta hidrosolü ve gül suyunun ardından bir ürünü daha piyasaya çıkardı.

Üniversitemizin Ağrı Dağı eteklerindeki bin 100 rakımlı yerleşkesinde yetişen kekik bitkisi, toplanıp işlenerek aromatik kekik yağına dönüştürüldü.

Kekik yağının Üniversitemizin ihtisaslaşma kapsamında ürettiği beşinci ürün olduğunu anımsatan Öğr. Gör. Musa Karadağ, şifa ve lezzet kaynağı bu ürünün yakın zamanda satışa sunulacağını dile getirdi.

Karadağ, “2022 yılının mayıs ve haziran aylarında Ağrı Dağı eteklerindeki Şehit Bülent Yurtseven Kampüsümüzün yüksek kesimlerinde toplanan kekikler, su buharı distilasyon yöntemi ile aromatik yağlarla dönüştürüldü. İçerik olarak bol miktarda timol ve karvakrol bulunduran kekik yağının virüs ve bakterilere karşı etkili olduğu da kanıtlanmıştır.” dedi.

“Bin Derde Deva”

Kekiğin ve üretilen kekik yağının yaşlılığı geciktirmeye ve tümör oluşumunu engellemeye de önemli fayda sağladığını ifade eden Karadağ, ardından şunları kaydetti;

“Kekik mikrop öldürücü özelliğiyle antiseptik, antimikrobik bir bitkidir. Ayrıca içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini güçlendirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, her türlü karın ağrısı ve gaz giderici özelliği ile antispazmodik, romatizmal hastalıkları iyileştirmesiyle antiromatizmal, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır. Bu özellikleri ile kekik; yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasın doğal yolla engellemektedir. Bu nedenle kekik, bin derde deva bitki olarak nitelendirilmektedir.”

Son olarak Üniversitemizin kekik ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde bölge halkına rehberlik ve öncülük etmeyi hedeflediğini ifade eden Karadağ, desteklerin dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya teşekkür ederek sözlerine son verdi.

IÜ Haber Merkezi

  • Yayımlama Tarihi: 26 Eylül, 2022
  • Görüntülenme Sayısı: 926
Yazdır: