Üniversitemizde "Kripto Para Ponzi Mekanizması mı?" İsimli Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu'nda "Kripto Para Ponzi Mekanizması mı?" isimli konferans düzenlendi.

Üniversitemiz Öğr. Üyesi Prof. Dr. Çetin Kaya Koç'un konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Prof. Dr. Senayi Dönmez, Halkbank Iğdır Şubesi Müdürü Ahmet Gönen, KOSGEP Müdürü Mustafa Öztaş ile akademik ve idari personellerimiz katıldı.

Bitcoin İsmini İlk Olarak 2013 Yılında Duydum

Konuşmalarına kendisini tanıtarak başlayan Prof. Dr. Çetin Kaya Koç daha sonra Bitcoin geçmişi ile ilgili bilgiler verdi. Prof. Dr. Koç Bitcoin ismini ilk olarak 2013 yılında duyduğunu ve bununla ilgili süper bilgisayar tasarlamak amacı ile telefon aldığını ifade etti. Prof. Dr. Koç sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ben bu teklifi kabul ettim ve proje üzerinde çalışmaya başladım. Sonraki sekiz ayda bu "Süper Madenciyi" tasarlamak için uzaktan çalıştım. O zamanlar sanal para olan Bitcoinler ile fiziksel şeyler sipariş etmek için Amazon benzeri bir e-ticaret sitesinin kullanılması planlanıyordu. Unutmayın, bu olay 2013 gerçekleşti ve şimdikinin aksine sadece birkaç bin kişi biliyordu. Bugün 100 milyon insan bunu biliyor ve onlara yatırım yapmayı düşünüyor.” şeklinde konuştu.

Bitcoine Hiç Dokunmamaya Karar Verdim

Bitcoin ekonomisini ve sosyal yapısını dikkatlice inceledikten sonra Bitcoin’e hiç dokunmamaya karar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Koç, “Hiç Bitcoin almadım. Sahip olduğum tek Bitcoin öğrencilerimden biri tarafından doğum günü hediyesi bir fincan espresso almam için gönderilen 0.01 Bitcoindir. Onun hediyesi hala hesabımda ve bugün daha fazla fincan espresso alabilirim.1000 bitcoin almamakla büyük bir hata yapmışım gibi görünüyor. 2013'te 16.000 dolara 1.000 Bitcoin almamak için deli miydim? Bitcoin almama kararımın akıllıca olduğunu savunuyorum.” dedi.

Prof. Dr. Çetin Kaya Koç, Bitcoin’i yüksek kâr getiren bir üretim varmış gibi göstererek yatırımcıları sisteme katmayı amaçlayan ve ilk yatırım yapanlara ödemenin sisteme sonradan katılanların parasıyla yapıldığı bir döngü olarak tanımladı. Bitcoin'den mümkün olduğunca uzak durun mesajı veren Prof. Dr. Koç, son olarak konferansa katılan personellerimizin sorularını cevaplayarak konuşmalarını bitirdi.

Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un ardından Rektör Alma kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Rektör Alma Üniversitemiz bünyesine yeni katılan Prof. Dr. Çetin Kaya Koç’un çalışmalarından bahsederek kendisi ile çalışmaktan çok memnun olduklarını ifade etti. Son olarak konferansta yaptığı konuşmalar için Prof. Dr. Koç’a teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Program, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.

• Yayımlama Tarihi: 11 Ocak, 2022