Üniversitemizde “Modern Agrophysical Soil Researches” ve “Digital Agrophysical Methods of Soil Research” Konulu Seminer Düzenlendi

Üniversitemizde Ziraat Fakültesi Anfi-2’de “Modern Agrophysıcal Soil Researches” ve “Digital Agrophysical Methods of Soil Research” konulu seminer düzenlendi. Seminere Prof. Dr. Evgeny V. Shein ile Prof. Dr. Andrei G. Bolotov’un yanı sıra Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Genber Kerimli ve akademisyenler katıldı.

Seminerde ilk olarak Prof. Dr. Evgeny V. Shein söz aldı. Prof. Dr. Shein konuşmasında, çağdaş agrofiziksel toprak araştırmaları hakkında ön bilgi verdikten sonra Iğdır bölgesinin siltli kil bünyeye sahip topraklarında 30-65 cm toprak katmanında yıllar önce oluşmuş bir sıkışmış horizon bulunduğunu ifade ederek, “Kütle yoğunluğu neredeyse tınlı topraklar için kritik değere (>1.5 g/cm3) ulaşmıştır ve penetrasyon direnci de 5 MPa’ya yaklaşmıştır. Bu kadar hızlı ve derinlemesine nüfuz eden bir toprak sıkışması, toprakların killi tekstürleriyle ve düşük organik madde içerikleriyle (toprak altı sıkışmasının temel koruyucusuyla) ilişkilidir. Alt toprak sıkışmasını önlemek için, tarımsal alet ve makinaların kullanılmasının azaltılması, toprak nem içeriğinin yüksek olduğu zamanlarda ağır makinelerin kullanılmasının durdurulması ve organik gübrelerin uygulanması tavsiye edilmektedir.” dedi.

Prof. Dr. Shein’in konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Andrei G. Bolotov ise “Dijital agrofiziksel toprak araştırma yöntemleri, toprak biliminde, toprakların fiziksel özelliklerini, su ve toprak sıcaklığının dinamiklerini ölçmek için yeni yöntemler ve araçlar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu özellikler ve parametreler modern toprak araştırmalarında kullanılmalıdır. Yeni ekipmanlarla analiz edilen toprak parametreleriyle ilgili olan veriler geleneksel yöntemlerle kıyaslanmaktadır. Uygulanabilir limitlerini, optimal sınırlarını, ölçüm koşullarını, deneysel yöntemler için standardize prosedürlerini belirlemek için yeni aletler ve metotsal yöntemlere ihtiyaç vardır.” dedi.

Seminer, yapılan konuşmaların ardından son buldu.

• Yayımlama Tarihi: 25 Haziran,2019