Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Bal Festivali’nde Arı Yetiştiricileri ile Bir Araya Geldi

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sulhattin Yaşar ve Zootekni Bölümü Öğretim Üyeleri, Iğdır Bal Festivali’ne katılarak; bal ve bal ürünleri üreticileriyle görüşmelerde bulundu.

Iğdır Valiliği tarafından organize edilen festivalde, üreticiler tarafından açılan stantları ve ürünleri inceleyen öğretim üyeleri, burada yaptıkları ikili görüşmelerde; bal ve bal ürünleri için Üniversitemiz Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) laboratuvarlarında yapılan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler ile bu analizlerin fiyatları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Üreticilerden de; merkez ve taşrada faaliyet gösteren işletmelerde bal kovanı sayılarının işletmelerde 20-750, bal üretiminin 50-10,000 kg, propolis üretiminin 0.5 kg ile 2 kg, arı sütü üretiminin 150 gr ile 300 gr arasında, polen üretiminin ise 150 kg’a kadar değişkenlik gösterdiği bilgileri aktarıldı.

Yapılan görüşmelerde, yetiştiricilerin karşılaştığı problemlerin başında; konaklama (gezer arıcılık), pazarlama, analiz, doğal ve organik sertifikasyon gibi sorunların olduğu öğrenilirken; Üniversitemizin, bu sorunların çözümüne yönelik bilimsel ve teknik desteklerinin neler olabileceği hakkında tüm üreticilere detaylı bilgi verildi.

• Yayımlama Tarihi: 22 Ekim, 2019