Biyoteknoloji ve Moleküler Genetik Laboratuvarında Çalışmalar Başladı

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) bünyesinde bulunan Biyoteknoloji ve Moleküler Genetik Laboratuvarında ileri teknoloji cihazların kullanıldığı çalışmalar başladı.

Iğdır Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanlığı Koordinatörlüğü, (ALUM) bünyesinde, Ar-GE ön çalışmalarını Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Kaan Hürkan, Dr. Öğr. Üyesi Adnan Aydın tarafından yürütülen Biyoteknoloji ve Moleküler Genetik alanında çalışmalara start verildi.

‘Bu teknoloji insan ve doğa dostu’

Uygulamaya konulan araştırmalar hakkında açıklamalarda bulunan Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Arzu Ünal, Biyoteknolojiyi; çevre ve insan sağlığına zarar vermeden biyolojik sistemlerin (bitki, hayvan, mikroorganizma) temel bilim ve mühendislik ilkeleri esas alınarak mal ve hizmet üretiminde kullanılan disiplinler arası bir bilim dalı olarak tanımlayarak şu açıklamalarda bulundu. “Bu teknolojiyi bitki, hayvan ve mikroorganizmaların insana ve çevreye yararlı bir ürün üretmek, bir problemi çözmek ve AR-GE’ye hizmet amacıyla kullanılması olarak tanımlanır. Bu kapsamda DNA barkodlama tekniği ile Tarımsal Biyoteknoloji Gen Bankamıza dâhil edilecektir. Örneklerimizin genetik kimliklerinin ortaya çıkartılması, genetik düzeyde cinsiyet belirleme, genetik çeşitlilik, moleküler karakterizasyon, çeşit teyidi, tür teşhisi, akrabalık ilişkileri ile ilgili AR-GE ön çalışmalarına ileri teknoloji cihazlarının kalibrasyon süreci ile başlanmıştır. GDO analizi, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşit geliştirme çalışmaları ile Biyoteknoloji araştırmalarına devam edilecektir.”

IU News Center

• Publishing Date: 14 May,2019