Ağrı Dağı ve Tuzluca Gökkuşağı Tepeleri, Iğdır Üniversitesi’nin Girişimleriyle Türkiye’nin Jeolojik Miras Listesinde

Türkiye'nin önemli jeolojik alanlarını belirlemek amacıyla Ankara'da düzenlenen çalıştayda Iğdır Üniversitesi Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) önerisiyle Ağrı Dağı ile Tuzluca Gökkuşağı Tepeleri, ulusal jeolojik miras listesinde alındı.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK), MTA, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVK), TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) ve Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) iş birliğinde düzenlenen “Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı”, MTA Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Üniversiteler, kamu kurumları ve özel sektörden uzmanların katılımıyla Türkiye'nin jeolojik mirası masaya yatırıldı.

Çalıştayda, “Türkiye Jeolojik Miras Araştırmaları Projesi” kapsamında proje başkanı Korhan Çakır ve proje danışmanı Iğdır Üniversitesi’nden Doç. Dr. Adem Yulu tarafından sunulan öneri oy birliğiyle kabul gördü.

Bu kapsamda: Ağrı Dağı Stratovolkanı (Anahtar Jeolojik Alan), Tuzluca Gökuşağı Tepeleri ve Tuz Mağarası (Jeositler / Jeolojik Miras), Türkiye'nin resmi jeolojik miras listesine kaydedildi.

Iğdır Üniversitesi Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi, MTA ile iş birliği içinde 2022'den bu yana yürüttüğü çalışmalarla Ağrı Dağı ve çevresinin jeolojik, kültürel ve doğal değerlerini kayıt altına almaya devam ediyor.

Bu karar, bölgenin bilimsel önemini ulusal düzeyde tescillediği gibi, bu eşsiz doğal mirasın korunarak gelecek nesillere aktarılması yolunda da kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.



Bu gönderiyi paylaş
Etiketler