adnan

Akademisyenlerimizin TÜBİTAK 1002 Projesi, Destek Almaya Hak Kazandı!

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Çelik’in yürütücülüğünde hazırlanan "Çeşitli Uydu ve İklim Verilerinin Entegrasyonuyla Kuzeydoğu Anadolu'da (Ardahan-Kars-Iğdır) Otlak Kalitesinin Mekânsal ve Zamansal Analizi" projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Akademisyenlerimizin TÜBİTAK 1002 Projesi, Destek Almaya Hak Kazandı!

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Çelik’in yürütücülüğünde hazırlanan "Çeşitli Uydu ve İklim Verilerinin Entegrasyonuyla Kuzeydoğu Anadolu'da (Ardahan-Kars-Iğdır) Otlak Kalitesinin Mekânsal ve Zamansal Analizi" projesi, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.​

​Yine akademisyenlerimizden Doç. Dr. Taner Aydın’ın araştırmacı olduğu projede, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kopar danışman, Yüksek Lisans Öğrencisi Adile Bilik ise bursiyer olarak görev alacak.

Proje kapsamında, Ardahan-Kars platosu ve Iğdır ili genelinde yer alan otlak alanlarının mevcut durumu, uzaktan algılama teknolojileri ve saha çalışmalarıyla detaylı olarak incelenecek.

Otlakların zamansal ve mekânsal olarak nasıl bir değişim gösterdiği analiz edilecek; elde edilen veriler, iklim değişikliği ve kuraklık gibi çevresel faktörlerin etkisini ortaya koyacak.

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bu bölgelerde otlak kalitesinde yaşanan değişimin bilimsel temellere dayalı olarak değerlendirilmesi, sürdürülebilir tarım ve hayvancılık politikalarının geliştirilmesi açısından büyük önem taşıyor. 

Projenin hem bölge ekonomisine hem de doğal kaynakların etkin kullanımına katkı sunması hedefleniyor.

Bu gönderiyi paylaş
Etiketler